RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

"Укрзалізниця" заморозила виплату премій: журналісти розповіли про фінансові проблеми перевізника

"Укрзалізниця" заморозила виплати ряду преміальних нарахувань, це може бути пов'язано з тяжким фінансовим станом компанії.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

За даними журналістів, компанія була змушена взяти кредит на 900 млн грн для виплати основної частини зарплати. Одночасно "УЗ" перерахувала Кабміну 750 млн грн дивідендів за 2019, оплату яких відклали через пандемію.

Днями в мережі опублікували копію листа голови правління "Укрзалізниці" Івана Юрика бухгалтерам підприємства, згідно з яким ряд премій і надбавок в УЗ будуть заморожені на невизначений термін. Згідно з документом, виплати за квітень - червень 2021 мають бути здійснені тільки за вказівкою керівництва УЗ, з метою "збалансування витрат". Коди в листі Юрика позначають премії керівникам, фахівцям і техслужбовцям, премії за відрядну роботу, квартальні премії і т.д.

Як пише автор, раніше керівництвом "УЗ" було підписано розпорядження про отримання короткострокової позики - 900 млн грн на виплату зарплати співробітникам. 390 і 344 млн грн кредиту компанія отримала в Ощадбанку, 260 млн - в банку Кредит Дніпро. При цьому, в березні профспілки зверталися з вимогою погашення боргів і підвищення зарплат до попередника Юрика Володимира Жмака. Юрик же обіцяв виконати вимоги і підвищити зарплати на 10%.

1 липня компанія виплатила 750 млн грн дивідендів державі за 2019 - 30% чистого прибутку за рік. 1,7 млрд грн чистого прибутку відправили на погашення збитків попередніх років.

У ЗМІ зазначають, що за 3 місяці роботи компанії в 2021 збиток склав 1,7 млрд грн. За підсумками 2020 "Укрзалізниця" відзвітувала про 11,9 млрд грн збитків, її борги перевищували активи на 17 млрд грн, "тобто компанія є банкрутом". У 2020 витрати на оплату праці склали 8,3 млрд грн. Середня зарплата працівника УЗ в місяць склала 11,2 тис грн. Аналогічна зарплата адмінперсоналу в 9 разів більше - 108,7 тис грн, а керівника - в 52 рази більше: 589,7 тис.

УЗ має близько 37 млрд грн боргів перед ЄБРР та іншими банками. Компанія регулярно реструктуризує кредити в останній момент, через що їй знижували кредитні рейтинги міжнародні агентства.

Про те, що потрібно перестати накопичувати кредити і доводити компанію до банкрутства, говорив президент Володимир Зеленський: "Ми, перш за все уряд, знову чинимо тиск, щоб звільнити керівництво "Укрзалізниці"... Це підприємство є банкрутом вже багато років. І тільки силою, посадками можна навести там порядок", - сказав Зеленський.

"Тим не менше в "УЗ", якщо дані про позику на зарплати вірні, очевидно, вирішили ігнорувати вимоги Банкової і замість перерозподілу внутрішніх резервів, знову вийшли на ринок запозичень, вганяючи підприємства в ще більшу боргову яму", - пише автор.