RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Нове життя Чорнобиля: в зоні відчуження запустять ще один об'єкт

Через 33 роки після аварії на Чорнобильській АЕС в зоні відчуження створюється кластер відновлюваної енергетики. У планах української влади, зокрема, - будівництво об'єктів вітрової та сонячної енергетики. У Міністерстві екології та природних ресурсів розповіли "Апострофу" про новий проект сонячної електростанції, яка повинна з'явитися в Чорнобильській зоні.

В Україні чергова річниця аварії на Чорнобильській атомній станції, яку називають однією з найбільших техногенних катастроф XX століття. 26 квітня 1986 року вибухом було зруйновано ядерний реактор енергоблоку №4 ЧАЕС.

До листопада 1986 року над пошкодженим блоком був зведений бетонний саркофаг - так званий об'єкт "Укриття". При цьому саркофаг не міг розглядатися в якості надійного захисту від радіації, в зв'язку з чим з 2007 року на станції велося будівництво арочного конфайнмента "Укриття-2", який побудували над старим саркофагом в кінці 2016 року.

Згідно з даними Національної доповіді України до 25-ї річниці Чорнобильської катастрофи, загальні втрати нашої країни, пов'язані з аварією, за станом на 2015 рік становили майже 20 мільярдів доларів.

Нове життя Чорнобиля

Навколо Чорнобильської АЕС розташована так звана зона відчуження - територія, яка в результаті аварії зазнала інтенсивного радіаційного забруднення. Вільний доступ в зону відчуження заборонений. Вона складається з трьох частин - особливої зони (промисловий майданчик ЧАЕС), 10-кілометрової і 30-кілометрової зон.

Фото: Facebook/Go2Chernobyl
1 / 1
Фото: Facebook/Go2Chernobyl
1 / 1
Фото: Facebook/Go2Chernobyl
1 / 1
Фото: Facebook/Go2Chernobyl
1 / 1
Фото: Facebook/Go2Chernobyl
1 / 1
Фото: Facebook/Go2Chernobyl
1 / 1
Фото: Facebook/Go2Chernobyl
1 / 1
Фото: Facebook/Go2Chernobyl
1 / 1
Фото: Facebook/Go2Chernobyl
1 / 1

Чорнобильська АЕС була зупинена в 2000 році, і з тих пір активна діяльність на ній не ведеться.

Однак українська влада вирішила дати Чорнобильській зоні "друге життя", зробивши наголос на розвитку тут альтернативної енергетики.

Перша сонячна електростанція в зоні відчуження була запущена в експлуатацію в жовтні 2018 року, її потужність становить 1 МВт. Вироблюваної нею електроенергії вистачить для потреб близько 2 тисяч квартир. Вартість проекту - близько 1 мільйона євро.

В кінці березня 2019 року Міністерство екології та природних ресурсів України повідомило, що на прилеглій до ЧАЕС території побудують ще одну сонячну електростанцію. За інформацією Мінекології, нова станція буде побудована за кошти уряду Іспанії, які виділяються в рамках співпраці з нашою країною за Кіотським протоколом - Україна поступилася Іспанії своїми квотами на викиди парникових газів. При цьому умовою виділення таких коштів є їх використання для фінансування проектів, спрямованих на скорочення викидів парникових газів і розвиток відновлюваної енергетики.

Як повідомили в Мінекології у відповідь на офіційний запит "Апострофа", з держбюджету на будівництво нової сонячної електростанції в Чорнобильській зоні будуть виділені кошти, отримані від продажу Іспанії квот на викиди парникових газів, в розмірі 32,8 мільйона гривень (1,1 мільйона євро за поточним курсом).

"Проектом передбачається облаштування фотоелектричної станції (один з найбільш поширених на сьогодні видів сонячних електростанцій, в яких використовуються модулі - фотобатареї - "Апостроф") максимальної розрахункової потужності 763 кВт на території Чорнобильської зони відчуження... Термін завершення реалізації проекту заплановано на кінець 2019 року", - йдеться у відповіді Мінекології.