RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Економічне зростання і стабільні ціни: НБУ та Кабмін погодили важливий меморандум

Представники Національного банку та уряду узгодили і підписали "Меморандум між Кабінетом Міністрів України та Національним банком України про взаємодію з метою досягнення стійкого економічного зростання та цінової стабільності".

Про це повідомив Урядовий портал.

За повідомленням Кабміну, документ узгоджений для забезпечення цінової стабільності як передумови для економічного зростання. Очікується, що він поліпшить інфляційні очікування населення і бізнесу, а також інвесторів.

"Низька і передбачувана інфляція уможливить у середньостроковій перспективі зниження відсоткових ставок та пожвавлення кредитування економіки. А розширення доступу бізнесу та населення до дешевих фінансових ресурсів стане двигуном, який дозволить нам перезапустити економіку та прискорити її зростання. Це ціль, що об’єднує дві наші інституції", – прокоментувавпрем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Повідомляється, що Нацбанк продовжить проводити політику, спрямовану на зниження інфляції до 5%. Уряд у той же час зобов’язується підтримувати зниження інфляції за рахунок економічних кроків. Зокрема мається на увазі зменшення витрат на обслуговування боргів держави, зменшення частки держави в банківському секторі, захист населення від зловживань монополій, приватизація, та поступове зниження обороту долара у країні. А Нацбанк планує розширити доступ громадян до фінансових інструментів.

"Ефективна координація економічної, фіскальної та монетарної політики є винятково важливою для забезпечення цінової стабільності. Цим шляхом йшло багато країн, які в результаті налагодженої співпраці за останні десятиліття продемонстрували помітну стійкість до фінансових та економічних криз. А відтепер до них доєдналася і Україна", – зауважив голова НБУ Яків Смолій.

Нацбанк зобов'язався інформувати уряд про власні макроекономічні прогнози, а уряд повідомлятиме центральний банк про заплановані зміни адміністративно регульованих цін та тарифів та плани щодо здійснення державних запозичень.