RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Чи варто українцям чекати серйозного підвищення пенсій: озвучено прогноз

Ймовірно, що найближчим часом розмір пенсії збільшиться, але на скільки, залишається питанням.

Про це повідомляє "Апостроф".

Розмір прожиткового мінімуму вказали на рівні 4251 гривня. На думку експертів, не варто очікувати, що пенсії відразу піднімуть до цього розміру. Її підвищення буде відбуватися поетапно - як це робилося досі, і захопить наступні роки.

За словами економічного експерта Тараса Козака, озвучені Кабміном цифри - "це якась "хотілка" із серії "непогано було б так зробити". Він вказав, що, якщо прожитковий мінімум все ж підвищать до рівнів, близьких до тих, що зараз називають в уряді , мінімальна пенсія, швидше за все, складе близько 3000 гривень на місяць.

Такої ж думки дотримується аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко. Він підкреслив, що в цьому випадку зросте і розмір максимальної пенсії, який також прив'язаний до прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Згідно із законом, максимальна пенсія становить 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, відповідно, якщо він складе 3000 гривень, максимальна пенсія зросте до 30 тисяч гривень. Відзначимо, що максимальну пенсію в країні станом на середину 2018 року одержували понад 19 тисяч осіб.

"Але реалізувати це буде вкрай складно, і за фактом обмежаться невеликим збільшенням", - прогнозує Максим Пархоменко.

Тарас Козак, в свою чергу, бачить в цьому ризик так званої зрівнялівки, оскільки на сьогодні 3000 гривень - це більше, ніж середня пенсія в Україні.

"Людина працювала і сплачувала внески (єдиний соціальний внесок (ЄСВ), який надходить до Пенсійного фонду), людина не працювала, чоловік працював і не сплачував внески, - все одно всі будуть отримувати 3000 гривень. А це демотивує платити внески - навіщо платити, якщо пенсії всі однакові", - підкреслив експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Заживемо як в Європі: коли пенсії в Україні будуть по 4000 гривень".