Незважаючи на зміцнення гривні, вартість новорічного столу в Україні збільшилася в середньому на 10% в порівнянні з попереднім роком.
Про це повідомляє "Сегодня".
Журналісти підрахували, що середньостатистичній українській родині за найскромнішими підрахунками новорічне застілля обійдеться в 1600 грн.
Єдиний елемент новорічного столу, який не подорожчав - це імпортні продукти. Купити ікру або червону рибу можна зі значними знижками, завдяки зростанню курсу гривні в другій половині 2019 року.
Більш традиційні страви Нового року, засновані на вітчизняному матеріалі, виросли в ціні. Якщо в минулому році кілограм олів'є обходився в 61 грн., То в цьому буде коштувати 64 грн. Трохи набрав у ціні холодець - з 25 грн / кг до 29 грн / кг. Подорожчав і алкоголь: пляшка шампанського та горілки обійдуться приблизно в 230 гривень, що приблизно на 50 грн дорожче, ніж в минулому році. А ось оселедець під шубою буде дешевше - на 4 гривні за кілограм. І майже не змінилися ціни на фрукти.
Опитані журналістами українці називають найдорожчою саме покупку алкогольних напоїв. І зізнаються, що цифри, які оприлюднили експерти, принаймні з їх столами, не мають нічого спільного.
Таким чином, заощадити, в порівнянні з минулим роком, вдасться тим, хто готує страви з імпортних продуктів.
"Перш за все тому, що ми маємо таку низьку інфляцію, курс долара знизився, і коли ми з вами купуємо імпортні продукти харчування, ми розуміємо, що там закладено зниження ціни", - пояснює генеральний директор асоціації постачальників торговельних мереж Олег Дорошенко.
У той же час, опитані українці на святах економити не збираються.
Як раніше повідомляв "Апостроф", зростання цін на продукти в Україні напередодні новорічних свят стало приводом для жартів в соцмережах.