RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Озвучено сумний прогноз по виплаті боргів України через коронавірус

Якщо поширення коронавіруса затягнеться, то це може істотно вплинути на економіку України.

Про це повідомляють в інфляційному звіті НБУ за січень 2020 року.

Є ризик, що спалах китайського коронавіруса матиме довгострокові наслідки для світової, а в наслідок і української економіки. Це призведе до скорочення експорту і зниження привабливості боргових цінних паперів.

"Істотне зниження світового попиту, перш за все з боку Китаю, призведе до зниження світових цін, перш за все на сталь і залізну руду. З огляду на масштаби китайської економіки і залучення у світову торгівлю і глобальні ланцюга створення доданої вартості, до ефектів від ослаблення попиту приєднається також негативний вплив для виробничих видів діяльності", - йдеться у звіті.

Внаслідок епідемії китайського вірусу інвестори на ринку можуть переоцінити свої ризики. Відповідно, це може негативно впливати на українську економіку, особливо в періоди пікових виплат за держборгом (перший такий "пік" - кінець травня 2020 року).

"Через можливу переоцінку інвесторами своїх ризиків привабливість боргових облігацій України може падати - відповідно, державі буде важче позичати кошти для виплати боргів", - йдеться в повідомленні.

Однак в НБУ вважають, що спалах коронавіруса матиме короткостроковий вплив на світову економіку. Тому економіка України особливо не постраждає.

Детальніше про вплив епідемії коронавірусу на економіку України, читайте в матеріалі "Апострофа": "Чорний лебідь" коронавируса: чи приведе смертельна пандемія до світової кризи.