RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Накопичувальні пенсії в Україні: на яку надбавку і коли можна розраховувати

Якщо в Україні відбудеться пенсійна реформа і накопичувальні пенсії стануть обов'язковими, то українці зможуть розраховувати на надбавку до виплат, але все буде залежати від суми зарплати і внеску.

Про це повідомляє "Страна".

У законопроекті прописано, що всі працюючі громадяни в обов'язковому порядку будуть перераховувати в рахунок майбутніх пенсій не менше 1% від зарплати, але за бажанням відсоток відрахувань можна збільшувати. Тобто, з мінімальної зарплати в 4,7 тис. гривень потрібно буде щомісяця платити 47 гривень, а з середньої (близько 12,3 тис. гривень) - 123 гривні.

Роботодавцям доведеться платити ще по 2% від зарплати кожного співробітника, а якщо людина прийме рішення відраховувати на пенсії більше 1%, то виростуть і платежі з працедавців - до 5%.

Відзначається, що розмір майбутньої накопичувальної пенсії буде залежати від суми внесків, строків накопичення і т.д. Якщо людина буде платити внесок із зарплати в 4700 гривень, то за рік набіжить близько 1700 гривень (за умови, що ви платите 1%, а роботодавець - 2%), а за 10 років -17 тис. гривень. Тобто, українці, які почнуть відкладати на пенсію в 50 років і будуть отримувати доплати ще 20 років на заслуженому відпочинку, можуть розраховувати лише на додаткові 70 гривень на місяць.

Якщо ж платити внесок з середньої зарплати, яка на даний момент - 12,3 тис. гривень, то за рік можна накопичити близько 4,4 тис. гривень. За умови, що людина почне відкладати в 40 років, на момент виходу на пенсію на її рахунку буде більше 88 тис. гривень, а цього вистачить на 366 гривень доплат протягом наступних 20 років.

Для тих, хто тільки починає кар'єру і почне відраховувати на пенсію з 25 років, є шанс до виходу на заслужений відпочинок накопичити 154 тис. (за умови відрахувань з середньої зарплати в 12,3 тис.). А це близько 640 гривень до пенсії.

Як повідомляв "Апостроф", з 1 січня 2020 року для виходу на пенсію необхідно мати як мінімум 27 років страхового стажу.