RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Накопичувальні пенсії в Україні: коли введуть і хто зможе отримувати

Глава комітету соціальної політики та ветеранів Верховної Ради Галина Третьякова розповіла, що накопичувальний пенсійний рівень має запрацювати з 2023 року в Україні.

Про це вона заявила в інтерв'ю журналу "Країна".

"По-перше, фінансова система повинна бути готова інвестувати кошти. Повинна регулюватися з боку держави, зокрема Кримінальним кодексом. По-друге, люди, які працюють, повинні бути готові частково, але самостійно забезпечувати майбутню пенсію. Платити 1 відсоток зарплати, як передбачає закон. За бажанням людина зможе відраховувати на майбутню пенсію більше", - розповіла Третьякова.

За словами глави комітету, пенсійні внески повинні відраховувати і людина, і роботодавець, він буде платити за формулою "стільки ж як працівник плюс 1", але не більше 5%.

Експерт також позначила вік з якого можна буде отримувати накопичувальну пенсію.

"Накопичувальний пенсіями зможуть користуватися українці, які досягнуть 60 років. Стане реально раніше виходити на пенсію, наприклад, в 55, якщо людина накопичила достатньо коштів. Суми повинно вистачати, щоб перетворити її в довічний ануїтет - регулярну щомісячну виплату", - сказала вона.

Як повідомляв "Апостроф", в Міністерстві соціальної політики розробили новий законопроект, який пропонує змінити солідарну пенсійну систему і запровадити фондування пенсійної системи, щоб "розвантажити" Пенсійний фонд.