RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Приватизація "Дніпра" стала найвигіднішою для України угодою - ЗМІ

Дмитро Сенниченко, глава ФДМУ, який зайняв цю посаду після приходу до влади президента Зеленського, зміг провести прозорий конкурс на приватизацію, і в результаті дій його команди держбюджет отримав тільки одноразовим платежем 1,1 мільярда гривень.

Як повідомляє "Обозреватель", це стало найвигіднішою угодою, яку провели в ФДМУ за всю історію приватизації.

Унікальність угоди не тільки в тому, що готель "Дніпро" був проданий на прозорому аукціоні, який проводився згідно з правилами приватизації, але і в тому, який економічний ефект це мало для країни.

Цей об'єкт, перебуваючи у держвласності на балансі держбюджету генерував на місяць маленький прибуток. Він не був збитковий, як багато інших об'єктів держвласності, але для чотиризіркового 12-поверхового готелю в центрі столиці прибуток в 8,3 тис грн на місяць - неможливий.

Для того, щоб провести аукціон і показати потенційну привабливість об'єкту для інвесторів, нова команда ФДМУ провела повноцінний всебічний аудит, виключила всі можливі корупційні складові в роботі готелю і надала аналіз готельного ринку столиці.

Це допомогло не тільки провести чесну, прозору приватизацію, а й отримати в бюджет одноразовий платіж у розмірі понад мільярд гривень, а й отримати в особі нового власника готелю великого платника податків. Крім того, гроші, виручені від приватизації навіть перебуваючи на депозитних рахунках, зможуть генерувати для бюджету прибуток, в 600 разів більшу, ніж заробляв готель.

Більш того, нова команда ФДМУ врахувала при проведенні приватизації не тільки фінансові інтереси держави, а й історико-соціальну цінність об'єкта. Тому вперше в умовах приватизації були прописані не технічні нездійсненні умови, а цілком конкретні позиції, які мають практичне значення. А саме - збереження номерного фонду готелю (не менше 100 номерів), виплата заборгованості трудовому колективу і збереження їх штату, збереження в назві готелю імені "Днiпро".

Переможець конкурсу, українська IT-компанія на чолі із засновником кіберкоманди NAVI Олександром Кохановським придбав готель "Дніпро" за рекордні 1,1 млрд гривень і погодився з умовами приватизації, які ставив ФДМУ при оголошенні конкурсу.

Раніше схожий об'єкт, який приватизували при минулих керівників ФДМУ на чолі з Олександром Рябченко - готель "Спорт" в центрі Києва. Тоді, після закритого конкурсу, учасників якого, як і самі умови конкурсу тримали мало не під грифом "секретно" підставна фірма запропонувала за об'єкт 67 млн гривень при стартовій ціні 66,324 мільйона. Для порівняння ця сума в п'ять разів менше тієї (з урахуванням інфляції і зміни курсу долара), за яку ФДМУ змогли віддати в приватизацію готелю "Дніпро".