RU  UA

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

Всі новини

В Україні різко зміняться тарифи на газ: що потрібно знати користувачам

З 1 серпня Кабмін перестав контролювати тарифи на газ для населення, крім того, споживачі тепер можуть вибирати постачальника блакитного палива.

Як це відбилося на тарифах, розповів "Обозреватель".

Насправді, українські споживачі отримали можливість змінювати постачальника газу ще в 2015 році, але через вкрай складну процедуру користувалися нею одиниці. Тепер же поміняти постачальника можна буквально "в один клік".

  • подати заяву новому постачальнику в офісі або онлайн (до заяви прикріпити копії паспорта, ІПН, документи на право власності / користування житлом або останню платіжку);
  • отримати підтвердження про перехід, який автоматично здійсниться протягом 3-21 дня.

Примітно, що необхідність повідомлення колишньому постачальникові, що клієнт від нього йде, бере на себе новий постачальник.

Приймаючи рішення про зміну постачальника необхідно переконається, що у нього є діюча ліцензія і поцікавитися досвідом роботи на ринку а також його сервісами підтримки клієнтів. Також вирішальним моментом є цінова пропозиція і умови оплати.

Однак на даний момент це не так просто - постачальники газу не поспішають оголошувати цінові пропозиції, хоча і повинні публікувати на своєму сайті ціну на газ на наступний місяць за 5 днів до кінця поточного.

"Зараз ціну озвучили лише одна-дві компанії. До нашого регулятору вже надійшли звернення з цього питання. У нас 12 мільйонів домогосподарств, і більшість з них вживають газ, не знаючи ціни. Це порушення ринкових умов", - пояснив директор "газопостачальні компанії" Нафтогаз України "Максим Рабинович.

Після скасування PSO (спеціальні зобов'язання "Нафтогазу" продавати газ для потреб населення і теплокомуненерго за фіксованою ціною), ціна на газ більше не занижуватиметься і велика ймовірність, що вона значно зросте.

Як повідомляв "Апостроф", НАК "Нафтогаз України" встановив ціну на газ для населення в серпні на рівні 3,24 грн за куб. м, що на 9% вище, ніж в липні.