RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Коли Україна отримає новий транш від МВФ: невтішний прогноз експертів

Влітку 2020 року Україна отримала перший і єдиний транш від МВФ (2,1 мільярда доларів) в рамках програми фінансування stand-by. Зараз експерти оцінюють шанси України отримати новий транш МВФ до кінця 2020 року як вкрай низькі. А якщо МВФ і прийме рішення про виділення допомоги Україні, то для цього влада повинна виконати низку умов, чого на даний момент немає.

Про це експерти розповіли в коментарі "Апострофу".

"Наскільки я собі уявляю ситуацію, ми говоримо про суму в 700 мільйонів доларів. Спочатку був розрахунок на отримання двох спаяних траншей (по 700 мільйонів доларів), але зараз, думаю, йдеться тільки про один транш на таку суму, - сказав "Апострофу" виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера, радник президента України Олег Устенко. - Я думаю, що з високою часткою ймовірності можна розраховувати на отримання траншу або в самому кінці цього року, або вже на початку наступного ".

При цьому він визнав, що шанси отримати транш цього року, суттєво нижчі.

"Ми не втрачаємо оптимізму, і, думаю, що шанс отримати другий транш до Нового року все ще є", - зазначив у розмові з виданням економіст, член ради НБУ Віталій Шапран. - Разом з тим, я допускаю, що транш може бути перенесений на перший квартал 2021 року - з об'єктивних причин, наприклад, через коронавірус в цьому році процес прийняття бюджету значно розтягнувся в часі ".

За словами інвестиційного банкіра і фінансового аналітика Сергія Фурси, найближчим часом Україна транш не отримає.

"Для цього потрібно, щоб Україна зробила кілька речей, але поки нічого не зроблено, і немає ніяких передумов, що зробимо. На даному етапі все заморожено, і в найближчий місяць - точно ні (країна не отримає транш, - "Апостроф")" , - заявив він в коментарі "Апострофу".

У свою чергу, директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин вважає, що ні до кінця цього року, ні на початку наступного другого траншу МВФ Україна не отримає.

У коментарі виданню він нагадав, що до цього часу не прийнятий бюджет на 2021 рік, а тому до кінця року фінансування фонду чекати не варто.

"Можна припустити, що МВФ в черговий раз повірить нашому уряду, що бюджет буде збалансованим, але, швидше за все, цього не буде", - додав експерт.

Юрчишин вважає, що в кращому випадку місія фонду приїде в Україну в кінці лютого - на початку березня наступного року, "тому і в першому кварталі 2021 року ніякого траншу не буде".

Більш детально про співпрацю України з МВФ читайте в матеріалі "Апострофа": "Якось пропетляємо, але буде погано: експерти, про те як прожити Україні без МВФ".