RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Для частини українців змінили порядок призначення пенсій: що треба знати

Українцям, які працювали на непідконтрольній території Донецької та Луганської областей до 2004 року, змінили порядок обліку стажу при розрахунку пенсії.

Новий механізм обліку стажу для даної категорії осіб передбачено постановою правління Пенсійного фонду №21-1, яка набула чинності з кінця січня 2021 року.

Згідно з новою процедурою, періоди роботи, що зараховуються до трудового стажу для нарахування пенсії, потрібно буде підтверджувати також і особам, які працювали в період до 1 січня 2004 року на підприємствах, розташованих на тимчасово окупованій території, і в разі, якщо в трудовій книжці є записи з виправленнями або недостовірні або неточні записи про періоди роботи.

До внесення даних змін зазначене підтвердження потрібно було лише для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років у разі ліквідації підприємства, установи, організації без визначення правонаступника.

Вирішенням даного питання будуть займатися спеціальні комісії, які створюються при головних управліннях Пенсійного фонду України. Заявник може звернутися до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду незалежно від території обслуговування цього органу із заявою про підтвердження стажу роботи. До форми Заяви про підтвердження стажу роботи, який згідно з внесеними змінами викладено в новій редакції, додався новий документ – Акт опитування свідка.

Як повідомляв "Апостроф", з 1 квітня 2021 року в Україні мають намір підвищити пенсійний вік для жінок. Таке нововведення торкнеться українок, які в цьому році будуть виходити на заслужений відпочинок.