RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

В Україні може різко скоротитися розмір пенсій: названо головну причину

Якщо в Україні не буде вирішено питання введення накопичувальних пенсій, які будуть існувати паралельно з діючими, то вже через 30 років пенсія скоротиться в півтора рази і становитиме всього 18% від зарплати.

Про це заявила міністр соціальної політики Марина Лазебная, повідомляє прес-служба міністерства.

"У країні з такою демографічною ситуацією, тіньовим ринком праці та трудовою міграцією, як в Україні, не може існувати тільки солідарний рівень пенсії. Він завжди буде недофінансованим. Якщо нічого не змінювати, через 30 років пенсія буде становити не більше 18% заробітної плати. Зараз - 29%. А раніше було навіть 56%", - заявила Лазебна.

За словами міністра, упровадити обов’язковий накопичувальний рівень хочуть для людей з важкими та шкідливими умовами праці з 2022 року, для решти – з 2023 року.

"Сума внеску на початку становитиме лише 2% зарплати щомісяця. Тож це не вдарить по гаманцю людей. Додатково до цих внесків на власний рахунок кожного учасника системи 2% щомісяця сплачуватиме роботодавець. Отже, людина одразу отримає вдвічі більше, ніж перерахувала сама", - додала Лазебная.

Нагадаємо, в Україні з 1 березня розпочнеться щорічна індексація пенсій. В цьому році пенсія збільшиться на 11%, але не для всіх пенсіонерів.