RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

В Україні з 1 березня перерахують пенсії: все, що потрібно знати про підвищення

В Україні з 1 березня 2021 року розпочнеться індексація пенсій - збільшення виплат складе 11%, у середньому 300 грн, і торкнеться більш ніж 8 млн українців.

"Апостроф" розповідає все, що потрібно знати.

Пенсії перерахують з застосуванням коефіцієнта зростання середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для нарахування пенсій у розмірі 1,11. Мінімальний розмір підвищення складе 100 гривень.

Кому підвищать пенсії з 1 березня

Індексація виплат у березні торкнеться громадян, які отримують пенсію за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника, за вислугу років (медпрацівники і вчителі, чий стаж становить не менше 30 років роботи за професією).

Згідно з даними Пенсійного фонду України, більшість пенсіонерів (близько 7 млн осіб) отримують 2-4 тис. грн. пенсії, тому розмір доплати для них складе 220-440 грн.

Також у одержувачів пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які мають повний страховий стаж (35 років чоловіки і 30 років жінки), розмір пенсійної виплати не може бути нижче 2200 гривень.

Варто зазначити, що перерахунок пенсій в Україні проводять автоматично, пенсіонерам особисто звертатися до регіональних відділень Пенсійного фонду не потрібно. Виплата перерахованих пенсій буде забезпечена в березні 2021 року в визначену кожному пенсіонеру дату виплати.

За якою формулою індексують пенсії

Індексація пенсій - це збільшення розміру пенсійних виплат, яке встановлюється з урахуванням зростання інфляції і збільшення середньої зарплати за три попередні роки.

Її розраховують за спеціальною формулою: 50% від показника зростання споживчих цін (у 2020 році він склав 5%) плюс 50% від збільшення середньої зарплати в Україні (це близько 17%). Таким чином індексація становить (5%+ 17%)/2) - 11%.

В 2021 році заплановано ще два підвищення пенсій: у липні і в грудні, в цілому на видатки Пенсійного фонду в 2021 році в держбюджеті закладено 195 млрд гривень.

Кого не зачепить індексація пенсій у березні:

- пенсіонерів, які вийшли на заслужений відпочинок з початку 2021 року (оскільки пенсії індексують за 2020 рік);

- пенсіонерів, які отримують максимальну пенсію (17 690 грн);

- колишніх держслужбовців, якщо їх пенсія вище, ніж була б пенсія за віком;

- військових пенсіонерів, для яких пенсія розраховується за спеціальною формулою.

Як повідомляв "Апостроф", з 1 квітня в Україні збільшать пенсійний вік для жінок. Під нововведення потрапляють українки, які народилися після 1 квітня 1961 року.