RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

В Україні підвищили пенсії, але не всім: чому виплати торкнулися не всіх пенсіонерів

Після перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам, який провели органи Пенсійного фонду, доплату отримав тільки кожен п'ятий з цієї категорії. Це пов'язано з підвищенням мінімального розміру пенсійних виплат в Україні.

Відповідні роз'яснення з цього приводу опубліковано на сайті "Сегодня".

За офіційними даними, перерахунок був проведений для 633 тисяч осіб, проте надбавку отримали менше половина з них - 313 тисяч.

Як пояснили в Пенсійному фонді журналістам видання, у багатьох українських пенсіонерів, незалежно від того, працюють вони чи ні, розмір пенсії є нижчою за мінімальну Бонапарт (1769 грн). У кого-то це пов'язано з невеликою офіційною зарплатою, іншим не вистачає трудового стажу (30 років для жінок і 35 - для чоловіків).

Оскільки, згідно чинного законодавства, пенсія не може бути меншою за мінімальну, таким пенсіонерам з держбюджету виділяють кошти на "пенсійну виплату", яка складається з власне пенсії і доплати до неї.

Після перерахунку у працюючого пенсіонера його особиста пенсія могла збільшитися, а доплата - навпаки, стати меншою.

У Пенсійному фонді навели такий приклад: два роки тому пенсія становила 1300 грн, а разом з доплатою (197 грн) -1 497грн, після зростання мінімальної пенсії до 1769 грн (+272 грн) зросла і доплата від держави - до 469 грн. Після перерахунку пенсія підвищилася до 1400 грн, а доплата знизилася до 369 грн, таким чином в цілому пенсійна виплата не змінилася.

Як повідомляв "Апостроф", в 2021 році заплановано п'ять етапів підвищення пенсії в Україні. Черговий з них заплановано на 1 липня і торкнеться тих пенсіонерів, які не підпали під індексації 2019-2020 років і чорнобильців.