RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Рада списала мільярдні борги за газ: хто виграв, і хто програв

Парламентська монобольшінсть затвердила рішення про списання багатомільярдних боргів на газовому ринку. Їхній загальний розмір склав приблизно 100 мільярдів гривень.

Про це свідчить опублікований на сайті Верховної Ради України законопроект №3508-д.

Таким чином борги "облгазів", "газзбутів" і теплокомуненерго, фактично, будуть "обнулені". При цьому вартість використаного газу компенсують за рахунок бюджетних коштів. Тобто - за рахунок всіх українців.

Відповідний законопроект Верховна Рада України ухвалила в другому читанні 14 липня голосами 303 депутатів. Більшість з них - члени фракції "Слуга народу". При цьому варто зазначити, що велика частина списаних газових боргів накопичилася у компаній Дмитра Фірташа.

Частина експертного співтовариства виступила проти цього законопроекту. Зокрема мова йде про громадську мережу "Опора". Вони заявили, що перед списанням будь-яких боргів потрібно хоча б провести їхній аудит. Також вони зазначили, що в ці борги входять "температурні коефіцієнти" та завищені норми споживання.

Як би там не було, в цілому борги компаній Фірташа, "облгазів" і "газзбутів" перед НАК "Нафтогаз" і "Укртрансенерго" склали 62 мільярди гривень. З них "газзбути" заборгували "Нафтогазу" 24 мільярди гривень.

Нагадаємо, депутат Верховної Ради Олексій Кучеренко заявив "Апострофу": у разі списання боргів він перестане платити за комуналку і закликатиме всіх українців переставати платити.

Також нещодавно ми повідомляли про те, що українцям готують підвищення тарифів на світло: скільки доведеться платити з 1 серпня.