RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Українців налякали відключенням газу: що буде насправді

Споживачів газу, які не встановили лічильники до 2023 року і при цьому використовують газ виключно для приготування їжі, відключать від газових мереж. Новий закон забороняє використовувати блакитне паливо без поквартирного обліку. Відповідну апаратуру в Україні досі не встановили близько двох мільйонів сімей.

Про це Міністерство енергетики повідомило у відповідь на запит видання УНІАН.

В міністерстві пояснили, що згідно з положеннями закону "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", постачати природний газ споживачам тільки для приготування їжі будуть виключно за умови його комерційного обліку з 1 січня 2023 року.

У документі зазначено, що на сьогодні не забезпечено стовідсотковим комерційним обліком природного газу населення, яке проживає у квартирах і приватних будинках, в яких природний газ використовується тільки для приготування їжі.

Також відомство повідомило, що лічильників дотепер не мають 2,25 млн споживачів з 12,5 млн. При цьому 2,15 млн сімей без лічильників використовує блакитне паливо лише для приготування їжі.

Оновлено. Пізніше в прес-службі Міненергетики "Апострофу" пояснили, що опублікована в ЗМІ інформація про відключення неправильно інтерпретована. В міністерстві підкреслили, що видключати газ споживачам не будуть. У законі йдеться про те, що до 1 січня 2023 року оператори мають забеспечити приладами тих, у кого вони ще не встановлені.

Раніше ми писали, що в Україні в червні перерахували тарифи на газ. Велика частина компаній встановила ціни до 9 грн за кубометр. Понад 20 постачальників продаватимуть клієнтам кубометр газу за ціною від 9,20 грн і до 13,50 грн.