RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Хто в Україні може вийти на пенсію достроково: всі подробиці

З 1 квітня 2021 року мінімальний пенсійний вік для жінок був підвищений до 60 років. Тепер в Україні встановлено єдиний вік для виходу на пенсію, як для чоловіків, так і для жінок. Проте, українці мають право достроково вийти на пенсію.

Про це пише pensia.ua.

На достроковий вихід на пенсію в 50 років мають право:

- жінки, які народили п’ятеро або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, а також матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку за наявності страхового стажу не менше 15 років (при цьому до числа осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю у віці до 16 років).Така пенсія нараховується довічно.

- мають право вийти на пенсію в 45 або 50 років працівниці на шкідливих або небезпечних виробництвах.Ці професії стосуються, зокрема, гірничих робіт, видобутку газу, рудної та хімічної промисловості, металургії.

- працівники сфери культури. Так, наприклад, стаж роботи балерин — 20 років. Оскільки кар'єру вони починають в 15−17 років, то і на пенсію вони формально виходять в 35−37, що, втім, зовсім не заважає їм продовжувати кар'єру.

- особи у зв'язку з особливим станом здоров'я (хворі на гіпофізарний нанізм (ліліпути), диспропорційні карлики, інваліди по зору I групи - сліпі та інваліди з дитинства I групи);

особи, які були учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або є потерпілими від Чорнобильської катастрофи відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи";

- особи, які працювали на Чорнобильській атомній електростанції до моментту зняття її з експлуатації та вивільняються у зв'язку із закриттям ЧАЕС відповідно до Закону України "Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблока цієї АЕС на екологічно безпечну систему";

- окремі категорії осіб із числа учасників антитерористичної операції відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції" від 18.10.2016 № 1683-VIII.

Раніше "Апостроф" повідомляв, хто в Україні зможе отримувати 7 тисяч гривень пенсії.