RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

В Україні різко подорожчали дрова: чи будемо мерзнути взимку

В Україні перед початком опалювального сезону спостерігається різке зростання цін на дрова.

Про це йдеться в статті видання "Дзеркало Тижня".

Справи із заготівлею дров для населення значно гірші, ніж в минулі роки. І як розповідають експерти, подібної ситуації давно не спостерігалося, і схожа ситуація в Європі, де вартість газу переступила позначку в 650 доларів за тисячу кубометрів.

Через зростання розцінок на блакитне паливо дедалі більше побутових споживачів переходять на дрова. Такий попит з боку населення спровокував подорожчання альтернативного джерела енергії напередодні опалювального сезону.

Проблема з твердими породами в Україні пов'язана з тим, що з вітчизняного ринку дрова забирають і вивозять до Європи, тому товару на всіх українців не вистачає.

Ціна за кубометр дров твердих порід (дуб, ясен, бук і граб) сягає на ринку близько 2000 гривень. Автор статті звертає увагу, що покупці віддають гроші не за щільно складені в складометри, а за хаотично накидані в кузов вантажівки.

"Тобто реально вам привезуть не п'ять, а менше чотирьох кубів дров, решта - повітря. Відповідно, ціна за реальний куб буде не 1400 грн, а понад 1800 грн. І люди це начебто розуміють - не вередують, платять за те, що їм відпускають: сосну, березу, клен, відходи фруктових садів", - йдеться в статті.

На сайті оголошень можна знайти пропозиції з альтернативними березами і соснами. Складометр першого дерева пропонують купити за 1050 гривень, а ось за хвойне дерево просять 8 тисяч гривень за десять кубів.

Раніше ми розповідали, що в Україні за рік комуналка подорожчала на 29%.