RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

11 травня

10 травня

Всі новини

Ціни на огірки, помідори та інші овочі можуть злетіти до рекордних: названа причина

Уже зараз ціни на овочі значно зросли, і є висока ймовірність того, що до нового року вони оновлять історичний максимум.

Про це пише EastFruit.

Причинами подорожчання тепличних овочів експерти називають:

  • Зростання цін на газ та інші енергоносії, і, як наслідок, підвищення вартості генерації теплової та електричної енергії для теплиць;
  • Підвищення вартості імпортних тепличних овочів через подорожчання міжнародних перевезень;
  • Різке зростання вартості матеріально-технічних ресурсів, таких як добрива і різні засоби захисту рослин;
  • Підвищення оплати праці;
  • Зменшення кількості тепличних господарств, які були найменш ефективними і не змогли забезпечити конкурентоспроможні ціни на овочі в 2021, коли ті коштували порівняно недорого.

"Слід пам'ятати, що Україна інтегрована в європейський ринок тепличних овочів, тому складності, які відчувають українські виробники, притаманні і тепличникам інших країн, в тій чи іншій мірі. На тлі дорого газу вже зараз серйозно страждають тепличні господарства Німеччини, Польщі, Великобританії, Нідерландів та інших країн ЄС. Таким чином, ціни на овочі вже ростуть повсюдно, тому імпорт з порівняно теплих країн, таких як Туреччина, Марокко, Єгипет, Узбекистан, Ізраїль різко подорожчає, навіть без урахування зростання вартості перевезень", - пояснив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Раніше ми писали, як змінилися ціни в Україні за останній рік.