RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Брак газу і віялові відключення електрики: українців попередили про "червоні" лінії опалювального сезону

Через нестачу вугілля в майбутньому опалювальному сезоні можливі віялові відключення електроенергії.

Про це повідомляє ВВС.

У Міненерго запевняють, що питання добровільного або примусового обмеження споживання електроенергії для населення не стоять на порядку денному.

Однак, як стверджують журналісти, віялові відключення електрики можливі без бажання Кабінету міністрів, і цьому можуть посприяти брак вугілля і неможливість підключати ТЕС на піках споживання.

"Відбувається якась аварія, відключається блок на тисячу мегават, спрацьовує система захисту. Це може бути через відмову обладнання навіть не в реакторному секторі, а, наприклад, з трансформатором щось сталося. У нашій енергосистемі немає таких резервів, щоб швидко підняти і замінити випадання цього блоку", - попереджає експерт з питань енергетики Ольга Кошарна.

Інший фахівець Олена Павленко назвала ще одну "червону лінію" під час майбутнього опалювального сезону. "Нафтогаз" і Кабмін запевняють, що поточних запасів газу вистачить на зиму, але через аномальні морози паливо може швидко закінчитися.

"Крім того, що українська "атомка" може "захлинутися", а теплова енергетика не зможе "підставити плече", загроза віялових відключень може змусити уряд шукати баланс за межами України і відновити імпорт електроенергії з Білорусі або Росії", - додала Павленко в спілкуванні з журналістами.

Раніше ми розповідали, як українцям зекономити на опаленні та газі.