RU  UA

Українців посадять на гачок: економіст розповів, до чого призведе податкова амністія

Податкова амністія посилить контроль за витратами українців, що призведе до більшої тінізації економіки. Ця ініціатива влади спрямована на громадян, які мають малий чи середній бізнес.

Про це в ефірі Апостроф LIVE на Апострофі TV розповів економіст Віктор Скаршевський.

“З 1 вересня цього року до 1 вересня наступного, йде т.зв. податкова амністія, при декларуванні активів потрібно буде сплатити 5% податку. Але податкова амністія проводиться не для того, щоб зібрати податки до бюджету (вони нічого не зберуть), а щоб посадити на гачок усіх українських громадян після закінчення цієї податкової амністії”, – розповідає Скаршевський.

На думку економіста, таким чином влада хоче запровадити непрямі методи контролю за витратами українських громадян.

“Порівнюватимуть витрати людини з тим, що вона задекларувала або амністувала у податкових деклараціях. Це ні до чого хорошого не призведе. Вони щось змінили у податковій системі України? Зменшили податки? Прибрали корупцію у податковій системі? Підвищили довіру до української влади? Не зроблено нічого. Вони нічого не змінюють, але посилюють контроль за витратами українців”, – заявив Скаршевський.

За його словами, амністія зрештою призведе до ще більшої тінізації економіки та збільшенню використання готівки громадянами України.

“Дуже важливо, щоб влада підвищила прозорість своїх витрат. Зараз податки українців потрапляють до “чорної скриньки” бюджету, з якої гроші розкрадаються”, – підсумував експерт.

Раніше "Апостроф" розповідав про податкову амністію в Україні: за що треба платити і як ведеться розрахунок.