RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Як докупити пенсійний стаж: українцям дали пораду

На початку поточного року були введені нові вимоги до страхового стажу для на отримання пенсійних виплат, на даний момент для виходу на заслужений відпочинок він має становити 28 років. Однак у разі нестачі стаж можна докупити.

Про це повідомляє Napensii.

Зазначимо, страховий стаж для отримання пенсії зростатиме щорічно до 2028 року включно. За розрахунками експертів, понад 35% українців вийдуть на заслужений відпочинок пізніше, ніж планували.

Вирішення проблеми – докупити стаж. Для цього необхідно укласти Договір про добровільну участь у системі обов'язкового страхування. Він може поширюватися і на минулий період: є можливість сплатити ті роки, протягом яких людина не працювала. Можна охопити лише той рік, який багатьом додасться у 2022 році.

Вартість стажу обчислюється за спеціальною формулою. Для цього необхідно перемножити показники страхового внеску (22%), коефіцієнт вартості компенсації та кількість місяців, що бракує.

На даний момент "купівля" одного року стажу обійдеться в 31 680 грн. З 1 грудня, якщо мінімальна ЗП збільшиться до 6 500 грн., рік стажу коштуватиме 34 320 грн.

Для укладання договору слід звертатися до податкової служби. Сплатити необхідно одразу всю суму протягом 10 днів після його укладання.

Як розповідав "Апостроф", більшість українців не зможуть у 2022 році вийти на пенсію у 60 років. Частина людей в країні буде працювати до 63 і 65 років.