RU  UA

Всі у збитках: екс-міністр вказав на головні проблеми впровадження накопичувальної пенсії

Частину пенсійних відрахувань планують забрати у Пенсійного фонду на користь приватних страхових компаній, які куплять на ці кошти ОВДП. Держава буде змушена компенсувати дефіцит ПФ та місцевим бюджетам та сплачувати відсотки страховим компаніям за облігаціями. Такий ”бізнес по-російські” не принесе користі ані українським пенсіонерам, ані державі, і звичайно, не має відношення до пенсійної реформи.

Про це міністр соціальної політики у 2016-2019 роках Андрій Рева заявив в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV.

“Зараз Марченко під тиском Третьякової, яка нахабно та цинічно лобіює інтереси приватних страхових компаній, планує вилучити кошти з Пенсійного фонду шляхом зменшення відрахування від єдиного соціального внеску, планує вилучити кошти із місцевих бюджетів шляхом зменшення відсотка на податок фізичних осіб. Ці кошти хочуть акумулювати та віддати приватним пенсійним фондам”, – пояснив він.

На думку Реви, на ці гроші приватні пенсійні фонди куплять у Марченка облігації внутрішньої державної позики, які він має погашати з відсотками. При цьому вилучені з бюджету кошти Марченко також має компенсувати як чинному Пенсійному фонду, так і місцевим бюджетам.

“Тобто 22 мільярди він забирає, дає недержавним пенсійним фондам, шукає 22 мільярди у бюджеті, компенсує ці втрати. А потім ті гроші, які він дав і отримав назад – він ще має віддати під відсотки. Це те, що наш колишній голова Вінниці Дмитро Дворкіс називав "бізнес по-російські". Тобто вкрав ящик горілки, продав, а гроші пропив”, – сказав ексміністр.

Він зазначив, що у такій схемі не зацікавлені ані пенсіонери, ані місцеві бюджети, ані пенсійний фонд, ані держава.

“Всі у збитках. У прибутках лише недержавні пенсійні фонди, інтереси яких лобіює Третьякова. Жодного відношення до пенсійної реформи, до того, щоб покращити життя нинішнім пенсіонерам і пенсіонерам майбутнім – взагалі так питання не стоїть”, – заявив Рева і додав, що питання у тому, щоб забрати гроші та наситити бізнес “партнерів пані Третьякової”.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: З пенсійної реформи зараз роблять "бізнес по-російські" - ексміністр соцполітики