RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Україна підписала Меморандум із МВФ: як це позначиться на пересічних громадянах

Україна отримала другий транш Міжнародного валютного фонду в 700 млн доларів, і підписала Меморандум з МВФ, в результаті якого ціни на газ для населення зростуть на 50-70%. З 2024 року вони піднімуться на 200%.

Про це розповів аналітик компанії "Центр біржових технологій" Максим Орищак, пише "Уніан".

"Після підписання меморандуму з МВФ ми нарешті отримали транш фінансової підтримки, за який населення країни почне ретельно розплачуватись вже у 2022 році. Ціни для населення на газ піднімуться на 50-70%, а з 2024 року – на 200%", - сказав він.

Аналітик пояснив, що через підписання меморандуму державне "Укргазвидобування" продаватиме не менше 40-50% обсягів видобутого газу на вільному ринку.

"Це вкрай негативний сценарій розвитку подій та врятувати ситуацію вже не вдасться ", - констатував експерт.

Він додав, що, крім цього, умови стягнення плати за газ стануть жорсткішими: вже анонсували майбутню розробку інструментів, які забезпечать стягнення платежів з домогосподарств.

На думку Орищака, першим підвищення тарифів на собі традиційно відчує Київ, далі вони поширяться на Львів, Харків, Запоріжжя, Дніпро та Одесу.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні з 1 грудня підвищаться ціни на газ. Постачальник "останньої надії" - "Нафтогаз" закликає споживачів без постачальників укласти відповідні договори, щоб уникнути цього підвищення.