RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Як докупити страховий стаж для перерахунку пенсії: важлива умова

У ПФУ розповіли, що можна зробити непрацюючим пенсіонерам, яким не вистачає кілька місяців стажу для перерахунку пенсій.

Про це повідомляє "Пенсійний кур'єр".

Так, українська пенсіонерка звернулася із проханням. За словами жінки, її стаж становить 29 років 10 місяців. Вона поцікавилася, чи має вона право укласти договір та "докупити" два місяці стажу до 30 років.

Згідно з інформацією, перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу, отриманого після призначення пенсії, роблять, якщо пенсіонер після призначення пенсії продовжував працювати та сплачувати страхові внески. Тому укладання договору добровільного страхування, за яким буде здійснено сплату за два місяці після виходу на пенсію, не дасть права на перерахунок пенсійних виплат.

Проте, якщо пенсіонер відпрацює ці два місяці офіційно та буде сплачено всі внески, то потрібно обов'язково подати заяву про перерахунок пенсії.

"Майте на увазі, що на це не потрібно чекати два роки. Такий перерахунок вам мають провести відразу, оскільки пенсіонеру, який отримав повний стаж, необхідний для обчислення мінімальної пенсії (для жінок це 30 років), відповідний перерахунок пенсії повинні зробити незалежно від того, скільки часу минуло після призначення/перерахунку пенсії" , - йдеться у коментарі.

Раніше "Апостроф" писав, що наступного року в Україні підвищать пенсії. Перше підвищення заплановано вже на 1 січня – виплати зростуть у постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та жінок, народжених до 1962 року.