RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

10 травня

9 травня

Всі новини

Українські водії втрачають інтерес до автогазу: названо несподівану причину

В Україні зі зростанням ціни на скраплений газ зменшується попит на нього як автомобільне пальне. Річ у тому, що постачальники ввели на паливо додаткову націнку. У майбутньому, вірогідно, більшість водіїв переходитимуть з газу на бензин.

Про це розповів директор консалтингової групи "А 95" Сергій Куюн.

Зниження інтересу до газу видно і за структурою споживання автомобільного палива. 2021 року, за даними консалтингової групи "А 95", попит на бензин в Україні зріс на 12%, тоді як споживання газу, навпаки, зменшилося на 2%.

"Це говорить про те, що люди завозять в Україну машини, але більше не переобладнують їх на газ, віддаючи перевагу бензину, - каже Сергій Куюн. - І ця тенденція лише посилюватиметься, оскільки попит на скраплений газ у світі зростає, і відповідно, зростатимуть і ціни".

В Україні ця тенденція може виявитися навіть сильнішою, ніж в інших країнах, оскільки постачальники активно користуються залежністю українського ринку від імпорту. Вітчизняні виробники покривають лише 30% потреби ринку. Решта надходить з-за кордону, переважно з Росії, Білорусі та Казахстану.

"При постачанні газу не діє традиційне правило "оптом дешевше", - пояснює Сергій Куюн. - Виробники, побачивши, що ринок споживає багато їх продукту, тільки підвищують ціни. Тому, якщо ще кілька років тому Україна купувала скраплений газ дешевше за світові котирування, то тепер вона стала настільки великим споживачем, що постачальники вже продають його нам із додатковою націнкою”.

Так що сформовані в Європі екстремальні ціни на природний газ, швидше за все, вже найближчим часом можуть розхитати ситуацію і на ринку пропан-бутану, що, можливо, змусить власників автомобілів повернутися до більш традиційного бензину, який, швидше за все, теж, на жаль, дорожчатиме - через зростання цін на нафту та девальвацію гривні.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Новий рік з новими цінами: як дорожчатимуть бензин та автогаз в Україні