RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Як можна отримувати пенсію під час виїзду з країни: детальна інструкція

Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачає виплату пенсії у разі виїзду за кордон на ПМП за пів року наперед перед виїздом, рахуючи з місяця, наступного за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Для цього пенсіонер має особисто звернутися до територіального відділу Пенсійного фонду України, в якому він перебуває на обліку, та подати заяву про виплату пенсії за шість місяців наперед.

Разом із заявою також надається паспорт громадянина України для виїзду за кордон зі штампом підрозділу Державної міграційної служби щодо дозволу виїзду за кордон, в якому зазначено країну вибуття.

Потім фахівці ПФУ розраховують суму виплати з місяця, що настає за місяцем зняття з реєстрації за постійним місцем проживання, у розмірі, що склався на місяць зняття з реєстрації.

Виплата здійснюється через відділення "Укрпошти".

Якщо пенсія призначена на певний проміжок часу, то зазначена виплата провадиться з урахуванням терміну, на який призначено пенсію.

Під час перебування за кордоном пенсія виплачується у разі, якщо це передбачено міжнародним договором України.

Раніше ми писали, що українки, які вийшли на пенсію у 2022 році, отримають додаткову доплату. Надбавка складатиме 25% до розміру пенсії.