RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

За відмову прийняти оплату карткою штрафуватимуть: що потрібно знати

Відтепер відмова у розрахунку карткою вважається обмеженням прав споживачів. Бізнес будуть штрафувати, якщо клієнт подасть на них скаргу.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Держпродспоживслужбу.

Клієнт має право обирати спосіб розрахунку на власний розсуд відповідно до ЗУ "Про захист прав споживачів". Підприємтства, що зобов'язані приймати безготівкову оплату згідно із законом, мусять забезпечити покупця такою формою оплати.

Хто мусить мати POS-термінал або QR-код

До таких підприємств не відносяться ті, які ведуть свою діяльність в населених пунктах, де проживає менше 25-ти тисяч осіб. Це передбачається постановою уряду "Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів". Усі інші мають забезпечити можливість безготівкової оплати за допомогою POS-терміналу чи QR-коду.

Штрафи

Клієнт, котрому відмовили в наданні послуги безготівкової оплати, має право поскаржитись до місцевих органів Держпродспоживслужби. Зразок звернеття тут. Передбачені такі штрафи:

  • за відмову покупцеві у реалізації його прав – десятикратна вартість товару (не менше 85 гривень) або 500 неоподаткованих мінімумів (8 500 гривень);
  • за порушення правил торгівлі – до 27 неоподаткованих мінімумів або ж 459 гривень.

Держпродспоживслужба нагадала про ці штрафи через те, що з початку 2022 року приватні підприємці мають використовувати реєстратори розрахункових операцій, включно з програмними.

Раніше "Апостроф" писав про те, що для ФОП хочуть скасувати штрафи за відсутність касових апаратів та кого це торкнеться.