RU  UA

​“Повернення до Радянського Союзу”: експерт пояснив, чим може обернутися фіскалізація ФОПів

Влада мала б починати посилювати оподаткування для олігархів та великого бізнесу, а не для ФОПів, Натомість тотальна фіскалізація малого бізнесу може значно тінізувати економіку України.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів політтехнолог Тарас Загородній.

“Олігархи, великі іноземні компанії не будуть платити податки, вони просто підуть у тінь і не будуть використовувати РРО. Ми повертаємося у 90-ті, в готівку і все, що з цим пов’язано. Ніхто це запроваджувати у більшості випадків не буде. Є приклад Радянського Союзу, де існувала стаття за спекуляцію, коли було заборонено взагалі щось купувати. Навіть, якщо ви купили товар за однією ціною і продали за таку ж саму ціну - це була кримінальна стаття. В Радянському Союзі існувала величезна тіньова економіка - вона нікуди не дінеться”, – розповідає Загородній.

Він наголошує на тому, що бути малим підприємцем в Україні занадто ризиковано, тому влада мала б допомагати ФОПам, а не заважати їх роботі.

“Ми повинні розуміти, що коли малий підприємець починає працювати, він працює на свій страх і ризик. І він ризикує власним майном, от в чому проблема, і це дуже ризиковий бізнес. У всьому світі його плекають, дають йому кредити, дають можливість до певної межі взагалі не платити податки”, – вважає Загородній.

За його словами, всі закиди щодо того, що малі підприємці не сплачують податки - є брехнею.

“Можна подивитися скільки відрахувань у місцевий бюджет від податків - та ви побачите величезні суми, скільки сплачується податків, тільки ЄСВ. А скільки вони ще платять непрямих податків? А підприємець, який заробляє і дає можливість працювати людям - він платить їм зарплати, вони йдуть в магазини, сплачують податки. Комуналка де-факто податок з такими цінами. Вони сплачують за людей, які працюють на них. В чому проблема?”, – розповідає експерт.

Нагадаємо, під стінами Верховної Ради в Києві проходить акція "SaveФОП". Рух у центрі міста перекрили. Учасники протестують проти тотальної фіскалізації та обіцяють штурмувати парламент.