RU  UA

На скільки в Україні зростуть ціни: Нацбанк дав прогноз на рік

Нагнітання в ЗМІ навколо гіпотетичного повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України призводить до значного знецінення української національної валюти.

Заступник голови Ради Національного банку України, доктор економічних наук Василь Фурман розповів в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV, до яких цін може призвести поточний рівень інфляції в Україні.

Нині облікову ставку піднято до 10%. На запитання журналіста про те, чи це виправдано, щоб впливати на інфляцію, і чи підніметься вона до 11%, про що говорила перший заступник голови Нацбанку України Катерина Рожкова, Фурман відповів так:

"Ви повинні розуміти механізм збільшення облікової ставки. Напередодні можливого підняття відбувається засідання монетарного кабінету, куди входять 10 осіб, зокрема 6 членів правління, де відбуваються певні дискусії.

Плановий розгляд наступного підвищення має відбутися 3 березня, хоча може бути раніше. Тобто Нацбанк до 3 березня має проаналізувати ситуацію, яка буде у нашій державі. Якщо тренд не розгорнеться, якщо він буде позитивним у рамках прогнозу, який зробив Нацбанк, а це інфляція на кінець року в межах 7,7%, зростання ВВП на рівні 3,4% та інші макропоказники, то зрозуміло, що облікова ставка потенційно може. залишатись на рівні 10%.

Якщо ситуація погіршуватиметься і надалі, то зрозуміло, що Національний банк може збільшити облікову ставку".

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Гривня розгорнеться, якщо один відомий фактор буде вичерпаний - економіст