RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Зарплатні податки українців об'єднають в один: як це вплине на доходи

У 2022 році на громадян України очікують нові зміни у податковому законодавстві - замість трьох податків, які поки що стягуються з роботодавця та працівника, пропонується запровадити один.

Про це повідомляє "Сегодня".

Ідею запропонували депутати від "Слуги народу" – йдеться про зниження оподаткування фонду оплати праці. Іншими словами, якщо зараз роботодавець сплачує 22% єдиного соціального внеску, тоді як з працівника стягуються 18% у вигляді податків на доходи фізичних осіб та 1,5% у вигляді військового збору, то надалі планується замінити ці три податки одним - при цьому , Ставка становитиме 30%.

Водночас народні депутати від фракції "Голос" запропонували альтернативу. Відповідно до їхньої редакції відповідного законопроекту, розмір ставки єдиного податку на трудові доходи має становити 29%, при цьому він повинен знижуватися на 3% на рік.

Через три роки після набуття чинності новими змінами ставка податку на працю становитиме 20%. За словами низки експертів, реалізувати таку реформу буде не дуже складно.

Інша частина аналітиків побоюється, що у разі запровадження нової системи оподаткування варто очікувати на витрати бюджету.

Тим часом, економіст Данило Монін зазначає - на сьогодні ефективна ставка трьох податків на фонд оплати праці становить близько 34%. За його словами, зниження реальної ставки до 30% не буде великою проблемою для бюджету – для того, щоб заплатити ЄСВ людям із категорій "бюджетників", гроші будуть взяті з бюджету, при цьому третина втрат компенсується скороченням видатків держави.

Раніше ми повідомляли, що в Україні мають намір оподаткувати 14 видів професійної діяльності, що часто є підробітком. Зокрема, зміни, прописані у проекті податкової реформи, торкнуться таксистів, фотографів та перукарів.