RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Рубль упав до історичних мінімумів на тлі вторгнення Росії в Україну

24 лютого на тлі вторгнення Росії в Україну курс рубля упав до історичних мінімумів. На Мосбіржі обвалились акції найбільших російських компаній.

Про це повідомляє російська служба ВВС.

Зазначається, що станом на ранок національна валюта Росії впала майже на 10%: курс долара досяг майже 90 рублів, а євро - 100 рублів.

На Московській біржі близько 8-ї ранку були призупинені торги на всіх ринках через військову операцію РФ в Донбасі, проте о 10.00 торги відновили.

На відкритті індекс РТС впав нижче за 1 тисячу пунктів вперше з квітня 2020-го, а індекс Мосбіржі - нижче за 2,7 тисячі пунктів вперше з листопада 2020-го.

Обвалилися акції найбільших російських компаній: папери "Сбербанку" втратили 10,8%, "Норнікелю" – 12,4%, "Газпрому" – 11,5%.

Примітно, що у Європі на фондових біржах також відбулося падіння у межах 5% на тлі погіршення геополітичної обстановки.

При цьому Центральний банк Росії почав валютні інтервенції з підтримки курсу рубля.

"Для стабілізації ситуації на фінансовому ринку Банк Росії ухвалив рішення розпочати інтервенції на валютному ринку, розширити ломбардний список, провести сьогодні операції щодо додаткового надання ліквідності банківському сектору", - повідомляє Центробанк РФ.

Регулятор зауважив, що на випадок геополітичного загострення розробив завчасно плани для різних сценаріїв розвитку подій.

Зокрема, дав банкам право відображати пайові та боргові цінні папери, придбані з 18 лютого по 31 грудня 2022 року, "за справедливою вартістю на дату придбання"; наказав брокерам призупинити короткий продаж на біржовому та позабіржовому ринку з 11.00 мск аж до скасування припису, щоб зменшити спекулятивний тиск на рубль та обмежити дії спекулянтів, які хочуть заробити на обвалі.

На російському банківському ринку про проблеми в роботі не повідомлялося.

Аналітики прогнозують, що ЦБ зможе втримати курс у коридорі 85-90 рублів, оскільки має значні резерви.

Паніка на фінансових ринках почалася після повідомлення 24 лютого президента РФ Володимира Путіна про початок спецоперації на сході України.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні банківська система в умовах воєнного стану працюватиме у звичному режимі. Регулятор увів обмеження на зняття готівки.