RU  UA

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

25 травня

24 травня

23 травня

Всі новини

Втеча з України під час війни: які підстави для звільнення з роботи

Українців продовжує хвилювати питання про те, чи збережуть вони робоче місце, якщо терміново покинуть країну через військові дії. Жителям країни вкотре розповіли, що буде, якщо вони виїдуть з України, не заздалегідь попередивши роботодавця.

Про це інформує " Дебет-Кредит".

Так, посадовці Держпраці у Харківській області розповіли про те, що заборона на звільнення працівників з роботи за власним бажанням відсутня.

"Якщо працівник залишив робоче місце та поїхав з місця проживання у зв'язку з бойовими діями – немає підстав для звільнення працівника з роботи за прогул, а й зберігати за таким працівником середній заробіток немає підстав", - пояснили вони.

У редакції видання пояснили, що фахівці Держпраці мають на увазі те, що коли працівник переїхав до іншої місцевості або навіть за кордон, рятуючись від війни, і не повідомив про це роботодавця заздалегідь, це, звичайно, означає неявку на роботу. Крім ситуації, коли людина працює дистанційно і може виконувати свої обов'язки і в іншій місцевості.

Роботодавець (якщо сам не переїхав і продовжує роботу) має право зафіксувати неявку на роботу (наприклад, актом) та вимагати пояснень відсутності на робочому місці. Принаймні, щоб знати, що відображати в табелі обліку робочого часу щодо цього працівника.

Але, бачимо, такий переїзд фахівці Держпраці вважають поважною причиною відсутності на роботі. І кажуть, що звільняти такого працівника за прогул немає підстав.

А ось за власним бажанням такого працівника звільнити можна – війна не завадить цьому. Однак для цього працівнику потрібно надати заяву про звільнення роботодавця. Поки що це складно зробити, якщо працівник поїхав. Тому радимо (якщо працівник не встиг подати заяву в оригіналі перед від'їздом), одержати від нього хоча б фото такої заяви на електронну пошту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, як платитимуть зарплати та пенсії під час війни.