RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Гроші не даватимуть: як українцям компенсують втрачене через війну житло

Верховна Рада України напрацювала законопроєкт щодо компенсації українцям за втрачене житло унаслідок російської агресії. Громадяни отримають нову житлову площу замість зруйнованої.

Про це повідомила голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Держава забезпечить своїх громадян компенсацією за пошкодження та знищення їхнього житла під час війни Росії проти України. Йдеться про надання житлової площі з обмеженням до 150 кв. метрів, а не грошей. Окрім цього, українці зможуть обирати місто, де хочуть оселитися.

"Це питання турбує велику кількість людей, бо в багатьох містах повністю зруйновані будинки. Цим законопроектом ми передбачили також, що людина зможе обирати місто, де хоче оселитися. Тобто якщо квартира була в Харкові, то власник зруйнованого житла зможе обрати відповідну квартиру з такими ж характеристиками в іншому обласному центрі", - пояснила Шуляк.

Аби отримати нової житлової площі, українці, що втратили своє житло, домівки яких зруйновані або пошкоджені, обов’язково мають зареєструватися через застосунок "Дія" - це дозволить державі почати працювати над ініціативою та прораховувати витрати на відновлення житла. Мова йде про сотні мільярдів гривень.

"Сподіваємся також, що ця ініціатива допоможе збирати інформацію про збитки і в подальшому використовувати в судових позовах для отримання компенсації наших втрат від рф", - резюмувала нардепка.

Відповідний законопроект №7198, розроблений парламентом спільно з урядом та за ініціативи президента, вже зареєстрований у Верховній Раді.

Раніше "Апостроф" повідомляв, хто може подати заявку до "Дії" на компенсацію за пошкоджене житло під час війни.