RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Ультиматум провалився: Росія прийматиме оплату країн ЄС за газ у євро

Президент країни-агресора Володимир Путін розпорядився продавати російський газ "недружнім країнам" лише за рублі. Однак ультиматум не пройшов, Європа масово відмовляється від оплати в рублях і глава Кремля позадкував, погодившись отримувати виплати за газ від ЄС в євро.

Як повідомляє DW, про це свідчить заява уряду Німеччини, проте механізм розрахунків із Росією залишається незрозумілим.

За повідомленням уряду Німеччини, Росія запевнила, що Європі не доведеться платити за постачання російського газу в рублях, а для партнерів із Євросоюзу нічого не зміниться.

За словами Путіна, суму буде зараховано на рахунок у "Газпром банк", який не потрапив під санкції, а потім перераховано в рублях до Росії. Таким чином глава Кремля фактично визнав, що європейські компанії можуть продовжувати платити за газ у євро або доларах.

"Шольц не погодився на цю процедуру у розмові, але попросив письмову інформацію, щоб краще зрозуміти процедуру", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", США до кінця поточного року додатково поставлять 15 мільярдів кубометрів зрідженого природного газу до країн Європейського Союзу. Це має замістити частину газу, яку Євросоюз отримує з Росії – зазначається, що цього року постачання американського ЗПГ мають покрити близько 10 відсотків обсягів імпорту газу з Росії до ЄС.