RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Україна може отримати солідну суму на відновлення міст

Після перемоги над російськими окупантами Україна отримає 400-500 млрд доларів на відновлення, але пошук додаткових коштів не зупиняється, тому що цих коштів буде недостатньо.

Про це повідомив радник президента України з економічних питань Олег Устенко в етері національного телемарафону.

"Зараз ми можемо говорити про суму, яку Україна може отримати, між 400 і 500 мільярдами доларів, тобто ми говоримо про 2-2,5 наші річні валові внутрішні продукти. Проте все одно цього буде недостатньо, тому пошук додаткових коштів постійно триває", – зазначив Устенко.

За його словами, існує декілька джерел додаткового фінансування на відновлення країни: допомога від західних партнерів, підтримка бізнесу, а також репарації з боку РФ, які можна отримати зокрема через суд.

"Ми розуміємо, що багато інвесторів підтвердили, що вони заходитимуть в Україну, але потрібно розраховувати на контрибуції та репарації, які ми отримуватимемо від Російської Федерації", – заявив радник президента.

Він додав, що до суми контрибуцій та репарацій обов'язково мають увійти активи російського Центробанку у розмірі 300 млрд доларів, які вже заарештовані західними партнерами. Також близько 100 млрд доларів можна отримати через заморожені активи найближчого оточення президента РФ Володимира Путіна.

Нагадаємо, у переговорах між Україною та Росією втрачено критично важливе питання компенсацій за завдані російськими окупантами збитки. На даний момент втрати становлять від 200 до 600 млрд. доларів, проте тема репарацій все ще не порушувалася.