RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Курс долара в Україні: чого чекати від американської валюти в умовах війни

Незважаючи на паніку людей у перші дні війни, великі черги у валютних обмінниках, високий курс долара, подорожчання товарів та відсутність бензину на багатьох заправках, ситуацію вдалося дещо стабілізувати через місяць після початку бойових дій.

Про те, яка ситуація з американською валютою зараз і що впливатиме на курс гривні до долара у майбутньому, розповів експерт CASE Україна Євген Дубогриз.

Він зазначив, що сьогодні курс гривні стабілізувався, наскільки це можливо під час війни. При цьому говорити про вільний ринок валюти поки що зарано, оскільки реальний курс сьогодні відрізняється від встановленого НБУ офіційного. Така ситуація є негативним явищем для мирного часу, проте цілком допускається під час воєнного стану.

"Однак ця різниця не така вже й велика. Небанківські обмінні пункти сьогодні тримають курс 32,5-33,5 гривні за долар при офіційному курсі 29,25 гривні. Якщо порівняти це з ситуацією в Росії, де офіційний курс 104 рублі за долар, а реальний - 140-150 (у деяких країнах росіянам обмінюють рублі за курсом 200 - "Апостроф"), то видно, що українська валюта перебуває у кращому стані, ніж російська", - розповів експерт.

Подальший розвиток ситуації з цінами передбачити досить важко, оскільки вона залежатиме не від економічних факторів, а від військової та політичної площини.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Інфляція під час війни: що відбувається з цінами в Україні