RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Надлишку у нас не буде: експерт розповів, що буде з цінами на газ та бензин

Ціни на паливо впадуть, коли вирішиться питання з альтернативою російської нафти. В Україні буде кілька марок бензину в достатній кількості, водночас надлишку пального чекати не варто.

Про це експерт з енергетичних питань та директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн розповів finance.ua.

“Цей ринок (енергетичний) працює більш-менш стабільно. Надлишку у нас не буде, бо багато станцій навряд чи відновлять свою роботу. За моїми оцінками, зараз залишилося менше половини від загальної кількості АЗС, які працювали до війни. Зберігається режим обмежень, але краще нехай буде такий режим, ніж взагалі не буде пального”, — коментує експерт, маючи на увазі обмеження 20-30 л по бензину.

На його думку, ситуація нормалізувалася, і Україна повернеться до часів, коли ми матимемо необхідну кількість кількох марок бензину, крім 92-го, який не виробляють у Європі.

Також Куюн зазначив складність ситуації щодо газу, залишки якого теж були невеликими.

“Споживання газу в Україні завжди було викликане тим, що він дешевий, а дешевим він був внаслідок великої різниці у податках. Коли ці податки вирівнялися, газ став дорожчим. Тобто раніше він коштував у 2 рази дешевше за бензин, а зараз він коштуватиме 75% від ціни бензину”, – пояснив він і порадив не переводити машину на газ.

Щодо вартості бензину, експерт розповів, що в Західній Європі, особливо в Нідерландах, Великій Британії та Німеччині, ціни такі високі через максимальні податки.

“Таким чином, в Україні ми зможемо відрегулювати ціну шляхом дій уряду та менших податків, ніж у більшості європейських країн. І навіть зараз, якби уряд не пішов на ці кроки щодо скасування податків, ціна на заправках була б до 50 грн за літр, але через те, що податки прибрали, ми маємо 34 грн на бензин та 37 грн на дизпаливо”, - сказав він.

На думку Куюна, ринок має стабілізуватися, щойно знайдеться альтернатива російській нафті.

Раніше ми писали, скільки зараз коштує бензин в Україні та як можна заощадити.