RU  UA

Це буде ядерна бомба: у НБУ назвали єдиний спосіб змусити Путіна до перемовин

Введення ембарго на російську нафту та газ є єдиним способом дійсно зупинити економіку агресора, оскільки продаж енергоресурсів приносить бюджету рф 40% доходу. Тільки в цьому випадку путін сяде за стіл перемовин на умовах України.

Про це заявив заступник голови Ради Національного банку України Василь Фурман в спецефірі на Апостроф TV.

"Сьогодні ми до кінця не знаємо, які санкції ухвалить Європейський Союз. Якщо це санкції, пов'язані з вугіллям, із забороною судноплавства, так, вони впливають, залишають такий штрих. Але загальна сума збитків для російської економіки, як порахували експерти, становитиме плюс-мінус 10 млрд доларів. Чи багато це, чи мало? Давайте на прикладі інших цифр подивимося. Наша держава часто говорить, що нам потрібне ембарго на нафту і газ. Чому ми так виступаємо за це ембарго? Є дослідження Bloomberg про те, що в цьому році росія отримає від продажу нафти і газу більше ніж 300 млр доларів. Ви розумієте, 10 млрд, якщо є заборона на вугілля, а тут 300 млрд. Бюджет їхній буде профіцитним. Тобто в них буде плюс 200 млрд додаткових коштів у зв'язку з цими височенними цінами на нафту і газ", - пояснив Фурман.

Піти на жорсткі санкції європейським країнам може заважати залежність від російських енергоресурсів. Утім зараз настав час зробити вибір.

"Зрозуміло, що дуже величезна залежність є сьогодні в економік провідних країн Європейського Союзу від нафти і газу рф. Ми розуміємо, що коли вони введуть це ембарго, буде спад і в їхніх економіках. Але тут треба обирати: ви на світлій стороні чи ви на темній стороні? Зрозуміло, що вони нас підтримують і сильно підтримують, і ми їм дуже вдячні за це. Але щоб поставити таку железобетонну крапку в цьому питанні, потрібне ембарго", - додав експерт.

Якщо запровадять ембарго на російські нафту та газ, то їхня економіка не витримає. Це ледь не єдиний спосіб змусити путіна піти на переговори на українських умовах.

"40% доходів російського бюджету - це кошти від продажу нафти і газу. Коли буде введено ембарго, тоді дійсно російська економіка зупиниться, і дуже швидко зупиниться. Тоді дійсно путін сяде за стіл переговорів на українських умовах, а не буде продовжувати ескалацію і так далі. Якщо санкції будуть включати ембарго, то повірте, це буде друга ядерна бомба на економіку російської федерації. Після цього вони точно сядуть за стіл переговорів", - резюмував заступник голови Ради НБУ.