RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

13 травня

Всі новини

Які податки можна не сплачувати під час війни: всі подробиці

Для того, щоб підтримати українців та український бізнес у ці непрості часи, держава запровадила податкові послаблення як для фізосіб, так і для підприємців.

Про це повідомляє "Сегодня".

Єдиний податок

Фізособи підприємці третьої та другої групи спрощеної системи оподаткування можуть взагалі не сплачувати єдиного податку, якщо зараз немає такої можливості.

Зараз працює одне правило – "плати, якщо хочеш". Несплата податків не тягне за собою відповідальності та заборгованості, яку потрібно гасити.

Для ФОП третьої групи, дохід яких за рік не перевищує 10 млрд грн, встановили нову ставку єдиного податку 2%, що менше за довоєнний рівень.

Єдиний соціальний внесок

З березня в країні запровадили ще одну податкову пільгу, яка діятиме під час воєнного стану та ще рік після його закінчення.

Відповідно до неї, українські ФОП, самозайняті особи та члени фермерських господарств мають право не платити ЄСВ за себе. Роботодавці можуть за власним бажанням платити або не платити ЄСВ за працівників, мобілізованих до оборонних структур.

Позбавлення відповідальності

На період воєнного стану всі терміни та контроль за ними зупиняються.

Усі підприємці можуть звільнитися від податкової відповідальності, якщо не мають змоги своєчасно виконувати свої зобов'язання, зокрема:

  • дотримання термінів сплати податків та зборів;
  • дотримання строків подання податкової звітності;
  • дотримання термінів реєстрації податкових чи акцизних накладних.

Однак це не звільняє від зобов'язань і виконати їх потрібно буде протягом трьох місяців після закінчення війни.

Крім цього, було запроваджено мораторій на податкові перевірки до кінця або скасування воєнного стану.

До підприємців не застосовуватимуться санкції у разі порушення законодавства у сфері реєстраторів розрахункових операцій.

Податок за землю

З початку березня і до кінця року, в який буде скасовано військовий стан, не потрібно сплачувати земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної чи комунальної власності на окупованих територіях чи територіях, де ведуться бойові дії.

Податок на нерухомість

Під час військового стану в Україні для громадян скасували цей податок.

Його можна буде не платити за два роки – 2021 рік, заплатити за який потрібно було до 1 липня 2022 року, і за поточний 2022-й. Українців фактично звільнили від сплати податку за житло, яке могло бути зруйноване окупантами під час війни.

Відзначимо, що в державний додаток "Дія" повернули можливість внесення змін про ФОП та закриття бізнесу . Раніше вони були недоступні через відключення електронних держреєстрів, тепер реєстри у безпеці та знову працюють.