RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

​ В Україні спростять бізнес: Кабмін підтримав важливу новацію

Уряд підтримав проєкт закону про дерегуляцію ведення бізнесу в Україні. Документ пропонує на законодавчому рівні закріпити право на ведення господарської діяльності під час воєнного стану без оформлення дозволів, а шляхом подання декларації у відповідні органи влади.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

Відповідно до закону, зробити це буде можливо незалежно від місцеперебування та місця провадження діяльності суб'єкта господарювання. Така декларація матиме рівноцінний правовий статус з ліцензіями та дозволами, одержаними за звичною процедурою у мирний час.

Декларації можна подавати через ЦНАП чи віддалено – через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, засотосунок чи портал "Дія".

При цьому дозволи чи ліцензії, дія яких завершується, автоматично продовжуватимуться на час воєнного стану та ще три місяці після завершення. На післявоєнний час відтерміновується необхідність подання звітів та повідомлень, пов’язаних із дозвільними процедурами.

Зараз в країні уже перевели на декларативний принцип 48 дозволів, 19 ліцензій, приблизно 500 інших публічних послуг для бізнесу.

"Таким чином створюються максимально зручні умови для ведення бізнесу. Це допоможе підприємцям відновити роботу, що була призупинена через бойові дії, або ж розпочати нову власну справу там, де вони вважатимуть за доцільне", – йдеться у повідомленні відомства.

Нагадаємо, що Національний банк скасував паперові чеки. Таким чином, український Центробанк пішов назустріч підприємцям під час війни.