RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Чи можуть списати борги за комуналку після війни: важливе уточнення

Уряд України ухвалив низку рішень для недопущення зростання боргів населення за комунальними платежами. Водночас існуючі борги після війни з російськими окупантами, ймовірно, не будуть списані.

Про це пише UBR.ua.

Загальний рівень заборгованості українців за комуналку за часів війни суттєво збільшиться. При цьому ще за підсумками грудня 2021 року українці мали борг за всіма статтями комунальних послуг. Усього за грудень було заплачено лише 71% сум, нарахованих у платіжках.

І хоча держава може ухвалити якесь рішення для зменшення боргового тягаря, це навряд чи буде списання всіх боргів за комуналку. Фактично таке списання може відбутися лише за рахунок виділення коштів із держбюджету. Водночас сума боргів, за оцінками глави Спілки споживачів комунальних послуг (СПКУ) Олега Попенка, внаслідок війни зросте до 100 млрд грн.

У той же час, масова несплата за комунальними платежами може поставити під загрозу можливість надання послуг комунальними підприємствами. Зокрема, теплокомуненерго через борги населення вже давно не мають змоги розрахуватися у повному обсязі з державним НАК "Нафтогазом" та приватними енергозбутовими компаніями.

За словами голови податкового комітету Верховної Ради Данила Гетьманцева, держава поки що не має остаточного розуміння, що робити з існуючими заборгованостями населення за комуналку. Він уточнив, що опрацьовується кілька моделей, але прийнята і реалізована має бути одна з них, "хоч би якою непопулярною вона була".

Як повідомляв "Апостроф", "Укрпошта" зробила знижку у розмірі 25% на комісію від сплати комунальних послуг для мешканців України.