RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Кредитні канікули на час війни: яка проблема виникла у банків

З 1 червня в ПриватБанку, Ощадбанку та Монобанку закінчуються кредитні канікули, оголошені через війну, розв'язану Російською Федерацією. Нові умови банки ще не презентували та продовжують розробляти, проте фінансової можливості зберегти канікули немає.

Про деталі розповів сайту OBOZREVATEL президент Асоціації українських банків Андрій Дубас.

Є така проблема: депозити продовжують у повному обсязі та з відсотками виплачувати клієнтам. Тому якщо українці не повертатимуть свої кредити, у банку можуть виникнути проблеми із виконанням своїх зобов'язань.

"Я багато спілкуюся з головами правління банків. Багато хто вже зазначає, що українці, які зберегли свою роботу і перебувають у регіонах, де немає інтенсивних військових дій, прикриваючись військовим становищем, також не погашають свої кредити", - розповів Дубас.

Оцінки експерта також відповідають планам "Привату". За словами Дубаса, найближчим часом фінустанови запропонують реструктуризацію та кредитні канікули лише тим клієнтам, які через війну втратили фінансову можливість виконувати свої зобов'язання. А ось решта мають платити.

"Я думаю, що банки ретельніше підходитимуть до ситуації. Щоб не було зловживань. Тим, кому потрібно зробити кредитні канікули, їх зроблять, а ті, хто може платити, повинні платити", - пояснив ситуацію експерт.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, що робити, якщо житло зруйноване через війну, а вимагає повернути кредит.