RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Стосується багатьох: в Україні відновили індексацію деяких видів пенсій

В Україні відновили індексацію пенсій військовослужбовцям, держслужбовцям та науковцям. Вона відбуватиметься щороку 1 березня.

Відповідний закон №2040-IX (законопроект № 4668), ухвалений парламентом у лютому, підписав президент України Володимир Зеленський, і він уже набув чинності.

Документ повернув скасований у 2017 році перерахунок спецпенсій, які одержують військовослужбовці, держслужбовці, помічники народних депутатів, науковці.

Також закон поновив право на достроковий вихід на пенсію для окремих категорій осіб. Закон дозволяє достроково призначати:

  • пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку людям, трудовий договір з якими розірваний у зв'язку зі змінами організації виробництва та інших умов;
  • пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на важке рідкісне захворювання, але яким не встановлено інвалідність.

Також право на дострокову пенсію отримали жінки, які народили п'ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства. При цьому обов'язковими умовами є досягнення ними віку 50 років та наявність не менше ніж 15 років страхового стажу. Особами з інвалідністю з дитинства вважаються діти з інвалідністю віком до 18 років.

Раніше міністр соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що внаслідок індексації пенсій, проведеної 1 березня, за місяць близько 10 мільйонів українців отримали доплату до виплат – середній розмір підвищення становив 380 гривень.