RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Санкції проти РФ: агресор отримав новий удар у сфері енергетики

Російський газовий монополіст "Газпром" не зможе використовувати польську частину газогону "Ямал-Європа" компанії EuRoPol GAZ після її потрапляння під санкції РФ.

Це випливає із заяви офіційного представника "Газпрому" Сергія Купріянова.

Посадовець розповів, що Росією було введено санкції проти низки іноземних компаній, з-поміж яких - EuRoPol GAZ. Санкції передбачають заборону на виконання угод та платежів на користь осіб, які підпали під обмеження. Йдеться про указ російського президента від 3 травня.

Купріянов виступив із звинуваченням на адресу Польщі, що та, мовляв, постійно порушувала права російського газового холдингу як акціонера EuRoPol GAZ. Він зауважив, що 26 квітня "Газпром" внесли у санкційний список. У підсумку - заблокована можливість здійснювати права з акцій EuRoPol GAZ, інших цінних паперів, одержувати дивіденди.

Варто додати, що наприкінці квітня Росія зупинила постачання блакитного палива у Польщу (27 квітня 2022 року). Польща ж заявила про відмову платити за паливо у рублях, а не в євро чи доларах.

Газогін "Ямал-Європа" проходить територією РФ через Білорусь у Польщу та Німеччину. На трубопровід припадає незначна частина потоків газу з РФ у Європу.

Також ми писали, що Німеччина на тлі шантажу президента Росії Володимира Путіна не має наміру платити за постачання російського газу у рублях.