RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

Всі новини

Як переселенцям отримати соцдопомогу: міністр відповіла на головні питання

Міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла про те, на яку допомогу від держави та західних партнерів можуть розраховувати внутрішні переселенці.

Про це повідомляє УНІАН.

Лазебна розповіла про те, що звертатися для отримання допомоги громадяни можуть в управління соцзахисту за місцем проживання або тимчасового перебування, або в ЦНАПи. Також завдяки впровадженню Єдиної інформаційної системи соціальної сфери та співпраці Мінсоцполітики з Міністерством цифрової трансформації частину допомоги можна оформити дистанційно, в тому числі через портал або мобільний додаток "Дія".

Вона також розповіла, на яку підтримку можуть розраховувати українці.

"По-перше, це всі 35 видів соціальної допомоги, які передбачені законодавством і які вони можуть отримати за новим місцем знаходження. По-друге, це допомога на проживання всередині переміщених осіб, які перемістилися з місць активних бойових дій, окупованих населених пунктів або мають зруйноване житло. Вона надається у розмірі 3000 гривень – для осіб з інвалідністю та дітей, та 2000 гривень – для всіх інших осіб ”.

Важливо також, що отримана допомога на проживання не враховується при обчисленні сукупного доходу домогосподарства при призначенні інших видів соціальної допомоги та не оподатковується на доходи фізичних осіб.

"Близько 500 тисяч заявок надійшло через "Дію". Частина з них зараз допрацьовуються. Поки не всі заяви надійшли до нас із регіонів. Одні області передають оброблені заяви швидше, інші повільніші. Усі мають різні технічні та людські ресурси. Але я прошу всіх, " Хто подав заяву, не хвилюватися, адже за заявами, поданими до кінця квітня, ми виплачуємо допомогу за березень та квітень. Тому у травні триває виплата допомоги на проживання за ці місяці ", - розповіла вона.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що мешканці ще чотирьох громад Миколаївської та Запорізької областей можуть отримувати державні виплати як внутрішньо переміщені особи.