RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

Всі новини

Перехід ФОП на єдиний податок у 2%: що треба зазначати у декларації

Наказ Мінфіну щодо затвердження податкової декларації платника єдиного податку третьої групи зі ставкою 2% набрав чинності 6 травня цьогоріч. Щоб здійснити перехід ФОП на єдиний податок у 2% потрібно правильно заповнити відповідну декларацію.

Про це йдеться у наказі від 26.04.2022 року №124 "Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні".

Перший розділ

Так, у першому розділі треба написати обсяг доходу за місяць та суму податкових зобов'язань у гривнях, не забуваючи й про копійки.

Другий розділ

Цей розділ заповнюють платники ЄД третьої групи зі ставкою 2% доходу, тобто власники, орендарі, користувачі на інших умовах земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, яким потрібно подавати додаток із розрахунком загального мінімального податкового зобов'язання у складі податкової декларації за грудень поточного року.

Третій розділ для того, щоб виправити помилки минулих податкових періодів.

Додаток 1

Додатки потрібно подавати разом із всією декларацією лише у разі заповнення. У першому з них йдеться про розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий або звітний рік. Він подається платниками ЄД третьої групи зі ставкою 2% доходу.

Додаток 2

У другому додатку йдеться про відомості щодо сум нарахованого доходу застрахованих осіб та сум нарахованого єдиного внеску. Його подають фізособи у випадку визначення ЄСВ разом із декларацією за грудень. За інші періоди додаток подають з метою призначення пенсійних виплат, матеріального забезпечення або виплат страховки.

Варто зазначити, що подати податкову декларацію платника єдиного податку третьої групи з особливостями оподаткування за квітень треба до 20 травня 2022 року. Водночас сплатити задекларований єдиний податок за ставкою 2% варто до 30 травня цьогоріч.

Нагадаємо, список змін, які можна внести про ФОП на порталі "Дія", збільшився. Відтепер підприємці зможуть внести зміни у прізвище, ім'я, по батькові та місцезнаходження.