RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Дорожче за імпортний рис: експерт пояснив нестачу гречки в Україні

В Україні виник дефіцит гречки, який поглибився з перших днів повномасштабного вторгнення Росії. Наразі ця крупа практично зникла з полиць магазинів, тому коштує дорожче за імпортний рис.

Ситуацію з нестачею гречки прокоментував експерт з питань агропромислового комплексу Іван Томич.

За його словами, проблеми з гречкою накопичувалися протягом останніх кількох років і пов'язані, головно, не з війною. Вирощування цієї культури щороку йшло на спад.

"Ми йшли до знищення гречки як культури в Україні, починаючи з насінництва та закінчуючи її переробкою. І ось ми прийшли до цієї точки", - зазначив він.

Цьогоріч гречку тільки закінчують сіяти, тому зарано давати прогнози майбутнього врожаю. Попередньо - він буде таким, як і торік, а відтак - ситуація з нестачею крупи збережеться, вважає експерт.

"Але, оскільки погода не тішить – переважно холодно та недостатньо вологи – а засіяні площі, я прогнозую, будуть приблизно на рівні минулого року, це тривожний сигнал. На жаль, нічого позитивного у тому, що стосується гречки на прилавках наших магазинів, не очікується. Дефіцит вже є, незважаючи на дуже високу ціну - 70-85 гривень (за 1 кілограм). Не можна сказати, що це тотальний дефіцит, але її явно замало", - наголосив Іван Томич.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Сіль у землі: чи очікує на Україну дефіцит важливих продуктів