RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Пік кризи вже пройшов: скільки коштує паливо в Україні та що відбувається на ринку

Ціни на пальне в Україні встановилися на рівні 52-55 грн на бензин, 58-60 грн на дизельне паливо. Ситуація на ринку дозволяє очікувати на стабілізацію до липня.

Про це повідомив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн на брифінгу 30 травня.

За його словами, Україна вже пройшла пік паливної кризи.

"У нас кількість декларантів дизпалива зросла майже вдвічі у порівнянні з початком місяця. Якщо на початку травня це було близько 30 компаній, то вчора це було 66 декларантів. Це свідчить про активізацію ринку", – сказав Куюн.

Він зазначив, що найкраща ситуація з постачанням ДП та зрідженого газу – кількість постачальників останнього зросла у півтора раза. Динаміка постачання бензинів дещо гірша.

"Це означає, що багато компаній почали імпортувати (пальне - ред.) самостійно. Це той ефект, якого ми й очікували при відмові від держрегулювання", - додав Куюн.

За його прогнозами, на постачання мінімальних обсягів споживання пального України вийде до липня.

"Так, ми зараз матимемо високу ціну. На рівні 52-55 грн на бензин, 58-60 грн на дизпаливо ринок нормально почувається. Бачимо, що черги зменшуються, тобто десь ринок уже "намацав" цю точку рівноваги", – зазначив експерт.

Він розраховує, що поява на ринку нових партій палива сприятиме зменшенню цін.

Як повідомлялося раніше, в Україні відбувається юридичний процес передачі НАК "Нафтогазу" мереж автозаправних станцій з російських активів – це робиться з метою створення національної мережі АЗС.